Cizrna na paprice

cizrna na prpice 2.jpg

Cizrna na paprice je první jídlo, které jsem se jako vegetariánka naučila vařit a zamilovala si a už ho s úspěchem a s různými obměnami vařím 7 let. Recept pochází z blogu Cruelty Free Hedgehogs (pokud vás zajímá, co to děsné slovo znamená, tak jsou to ježci a jsem si vcelku jistá, že si není možné zapamatovat spelling), já si ho postupem času lehce upravila, jak se to tak receptům stává.

Posílám recept dál i když pochází z českého blogu, páč je to moje nejoblíbenější zimní jídlo, které vařím s podobnou pravidelností jako jiní lidé guláš či svíčkovou. Krásně zahřeje, je skoro bez práce, všichni ho mají rádi a ono má rádo nás. Adoptujte si i vy cizrnu na paprice.

cizrna na paprice 1.jpg


4 porce
příprava 1h (ale skoro bez práce)

Ingredience

  • 2 plechovky cizrny (nebo ekvivalent namočené a uvařené cizrny pro pilné včeličky)
  • 5 paprik kapií
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce kvalitní papriky
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • zeleninový vývar
  • kelímek veganské kysaná smetany, pokojové teploty (popřípadě sojový jogurt)
  • 2 lžíce mouky
  • trocha oleje, sůl

K podávání

  • nejlepší jsou nočky či špecle, pro líné zas kolínka či knedlík

Postup

  1. v hrnci na středním plameni opékejte na oleji zhruba 8 minut nadrobno nakrájenou cibulku, dokud nezačne  hnědnout
  2. přidejte na proužky nakrájenou kapii, prolisovaný česnek, bobkový list a nové koření a opékejte dalších 5 minut
  3. zasypte paprikou kořením, rychle osmahněte, přidejte cizrnu i s nálevem a podlejte zeleninovým vývarem, tak aby bylo vše téměř ponořené
  4. hrnec přikryjte pokličkou, stáhněte plamen na minimum a duste půl hodiny
  5. v zakysané smetaně důkladně rozkvedlejte dvě lžíce mouky, přidejte trochu šťávy z hrnce, a za stálého míchání přidejte smetanu do cizrny
  6. na nízkém plameni za občasného míchání provařte dalších 15min a voilá,můžete podávat

Poznámky

  • dávejte si pozor, ať nepřipálíte česnek či papriku koření – oboje mají tendenci hořknout rychleji než jiné spálené potraviny 🙂
  • pokud přidáváte kysaný výrobek či rostlinnou smetanu do horkého pokrmu, je vždy dobré zajistit, aby měli co nejpodobnější teplotu – tedy vyndat smetanu z ledničky dopředu, nejlépe ji smíchat s trochou horkého pokrmu aby se ohřála a pak teprve zamíchat dohromady a celé jídlo už divoce nevařit, spíš nechat jemně bublat
  • jakmile přidáte do jídla mouku na zahuštění, začne se jídlo mnohem víc připalovat a je třeba ho časteji míchat, pěkně ode dna. Pokud spěcháte, použijte na zahuštění kukuřičný škrob, který stačí krátce povařit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *