Dip z pečené červené řepy

cervena repa dip 1.jpg

Dip z červené řepy je tak krásný a barevný, že už by skoro ani nemuselo záležet na tom jak chutná. Naštěstí je to i velká dobrota – my snědli skoro celou misku na posezení a dokonce měl úspěch i na večírku. Nejlépe se kvůli své nasládlosti hodí k slanějšímu pečivu, a konkrétně ke kukuřičným tortilla chipsům je prostě boží. Navrch jsem přidala domácí veganský balkánský sýr, vlašské oříšky a jarní cibulku, ale i lískové oříšky a pažitka či petrželka budou fajn.

cervena repa dip 2.jpg


4 porce – 1 střední miska plná dipu
příprava 1h30m, z toho asi 3 minuty práce, zbytek lelkování 🙂 – čekání, až se řepa upeče a vychladne

Ingredience

  • 4 řepy průměrné velikosti
  • 250g sojového jogurtu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (upravte dle lásky k česneku jakýmkoliv směrem)
  • sůl a citronová šťáva dle chuti, popř. špetka chilli

K podávání

  • jarní cibulka
  • vlašské oříšky
  • domácí veganský balkánský sýr
  • tortilla chipsy, celozrnné pečivo, krekry

Postup

  1. přehehřejte troubu na 180°C a na pekáček vyložený pečícím papírem dejte omytou řepu i se šlupkou
  2. přesuňtě pekáček do předehřáté trouby a pečte hodinu, aniž byste si řepy jakkoliv všímali. Poté vyjměte z touby a počkejte až řepa zchladne natolik, aby se dala vzít do ruky.
  3. řepu oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte se sojovým jogurtem, olivovým olejem a prolisovaným česnekem
  4. dochuťte solí a citronovou šťávou (kdo to má rád spicy, ať přidá chilli) a ozdobte bylinkami,oříšky a veganským sýrem
  5. zálibně hleďtě na to,jak může mít na první pohled tak ošklivá zelenina krásnou barvu
  6. pomažte se dipem a blaženě se usmívejte

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *