Veganské Kimchi

kimchi2t.jpg

Kimchi je tradiční korejská fermentovaná zelenina, která se jí téměř ke každému jídlu a má výživovou hodnotu božské many. Já v Korei bohužel zatím nebyla, ale podle internetů jsou korejci do svého kimchi regulerně zamilovaní zhruba jako my češi do našeho piva. Jejich láska je však o chlup zdravější – kimchi je plné vitamínů (A,B,C), železa, vápníku, vlákniny a bakterií, které prospívají trávení. A co víc, kimchi bylo ve vesmíru.

Pokud jste už teď nadšení, tak děláte správně. Chuť je velmi specifická, dost kyselá a pálivá a rozhodně to není jídlo, které si dáte před odchodem na rande.Nebo tak dva dny před ním. A už vůbec si nepozvete svoje rande domů, protože když se kimchi fermentí, tak úplně nevoní. ALE je to extrémně návykový (zrovna baštím misku) a vůbec není těžký si v rámci zdravého životního stylu jednou denně porci dát, páč je to prostě nějak zvláštně dobrý. Někteří (korejci) dokonce věří, že jezení kimchi mělo částečně vliv na rychlý ekonomický růst Korei. Jen si představte, kde bychom za pár let mohli být, pokud si všichni vyfermentujeme aspoň jednu skleničku!

Kimchi je nepřeberné množství druhů, tradičně se do něj však přidává rybí omáčka a krevety pro podpoření chuti umami. V této verzi místo toho najdete bílou miso pastu z fermentovaných sojových bobů.

kimchi3.jpg

Druhá ingredience, která může znít alien je gochukaru chilli či pasta. Podle toho co jsem četla, tak je to ta jedna ingredience, kterou nelze účinně nahradit, protože korejské chilli papričky mají velmi specifickou chuť a pálivost. Já si ji koupila přes internet a i tak to vyjde mnohem laciněji, než si koupit hotové kimchi.

kimchi4.jpg


1 velká sklenice (cca 2l objem)
příprava 2,5h  (ale většinu času jen čekáte až zelí zavadne)
konzumace možná týden+ od výroby

Ingredience

  • 1 velké čínské zelí
  • 5 jarních cibulek
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 bílé ředkve
  • 8 stroužků česneku
  • 4cm zázvoru
  • 250g gochukaru pasty (pokud nemáte rádi pálivé, tak musíte ubrat)
  • 2 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce cukru
  • himalájská růžová sůl

Postup

  1. zelí zbavte košťálu,rozčtvrťe, každou čtvrtku nakrájejte na cca 5 stejných kusů a operte
  2. do hlubokého lavoru či mísy dejte trochu vody, rozpusťte v ní asi 3 velké lžíce himalájské soli, přidejte zelí a další vodu, tak aby bylo zelí co nejvíc potopeno. Voda by měla být slaná asi jako moře.
  3. počkejte alespoň dvě hodiny než zelí zavadne, jednou za čas promíchejtekimchi-1
  4. mezitím si připravte kimchi pastu – do mixéru dejte gochukaru pastu, miso pastu, česnek, zázvor, cukr a bílé části jarních cibulek
  5. zbylé jarní cibulky si nakrájejte na větší kusy, mrkev na menší hranolky a ředkev na tenké plátky
  6. zelí zceďte, důkladně okapejte a smíchejte dohromady s ostatní zeleninou a kimchi pastou – ideálně rukama za pomocí rukavic (pálí)
  7. teď to vše naládujte do velké a čisté (ideálně sterilizované) sklenice s víkem a důkladně zavřete
  8. nechte kimchi při pokojové teplotě 24h a následně přesuňte do lednice. Otevřít a začít ochutnávat můžeme po týdnu, moje už bylo kyselé dost,nicméně trvalo to měsíc, než nám začalo chutnat úplně nejvíc.

Poznámky

  • místo gochukaru pasty lze použít i gochukaru sypké chilli, budete ho ovšem potřebovat míň a doporučuji ochutnat
  • má verze je dost pálivá,pokud nemáte rádi pálivé, uberte množství chilli
  • pokud nemáte rádi mrkev či ředkev,klidně je vynechejte, ale je to příjemné zpestření a obě krásně křupou
  • po otevření vydrží kimchi v ledničce určitě měsíc, my ho snědli asi za 5 týdnů a bylo stále dobré
  • nemusíte ho jíst samotné, dá se jím naplnit tofu omeleta, lze ho osmažit s rýží,nebo z něj udělat polévku – zvláště pokud by vám na běžnou konzumaci přišlo už trochu moc drsné

kimchi5

K mému úžasu to není ta nejfotogeničtější věc ever.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *