Veganské Penne alla vodka

penne-alla-vodka1Těstoviny jsou moje oblíbené rychlé jídlo a od puberty trpím lehkou rajčatovou obsesí do takové míry,že jsem si musela zakázat strkat je do každého jídla. Špaget s rajčaty jsem tedy za život snědla rekordní množství (and counting) a jediný důvod proč je nejím právě teď je, že  musím dokumentovat i jiné recepty. Proto se považuji za jakéhosi guru v oblasti rajčatových omáček a tenhle recept je má bezkonkurenčně nejoblíbenější rajčatová omáčka, což už něco znamená.

Pokud vám vrtá hlavou proč se sakra dává do rajčatové omáčky vodka, už jsem to za vás vygooglila. Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství pomáhá uvolňovat estery v ovoci, tudíž zvýrazňuje jeho chuť! Proč zrovna vodka se už nikdo nedozvíme, poněvadž původ jídla není s jistotou znám, pokud se pustíte do nějakých experimentů v této oblasti, dejte mi prosím vědět.

Zkrátka a dobře, je to moc fajn omáčka na těstoviny.Takováta hustá,extra sytá a krémová, co ji občas dostanete v dobrých italských restauracích. Její jediná nevýhoda je, že netrvá 10minut jako většina špagetových jídel, ale je dobré si na přípravu rezervovat něco přes hodinu. Výsledek ovšem stojí za to čekání (práce je jen minimální) a čas si s pomocí lahve vodky určitě zkrátit zvládnete.

penne alla vodka2.jpg


5 porcí
příprava 1h 15min, většinu času se ale můžete věnovat vaší oblíbené volnočasové zábavě a koukat na troubu (+čas na namočení kešu oříšků, je třeba myslet dopředu!)

Ingredience

  • 500g penne
  • 2 plechovky celých rajčat
  • 150g kešu oříšků
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička červené papriky
  • 4 lžíce vodky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • olivový olej

K podávání

  • nadrobno nasekaná hladkolistá petrželka, či bazalka
  • 4 lžíce opražených slunečnicových semínek
  • 4 lžičky lahůdkového droždí

Postup

  1. kešu oříšky si namočte do vody několik (alespoň 5) hodin předem, klidně i přes noc
  2. troubu předehřejte na 200°C a mezitím si na pekáček vyložený pečícím papírem připravte 4 celé stroužky česneku a rajčata z plechovky bez šťávy -tu si schovejte na později -a vše štědře zakápněte olivovým olejem
  3. pekáček přesuňte do trouby a zhruba 50minut s ním nemusíte dělat nic
  4. mezitím si připravte posypku na těstoviny – na suché pánvi opečte slunečnicová semínka a poté je v mixéru pulzy nahrubo rozmixujte s lahůdkovým droždím
  5. když jsou rajčata upečená a zkaramelizovaná, na olivovém oleji opečte cibulku do sklovata, přidejte rajčata i česnek z trouby, červenou papriku, rajčatový protlak i šťávu a vodku
  6. směs nechte za občasného zamíchání pár minut probublávat – je potřeba, aby se vypařil alkohol z vodky a aby směs lehce zhoustla
  7. zatímco se omáčka vaří, rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem kešu oříšky s půl hrnku vody dokud nevznikne co nejhladší krém
  8. smíchejte rajčatovou omáčku s krémem z kešu oříšků a opět tyčovým mixérem rozmixujte vše do hladka
  9. omáčku dochuťte a popřípadě upravte konzistenci – já ji mám ráda hodně hustou
  10. podávejte s penne al dente, štědře posypané nasekanými bylinkami a posypkou a zakápnuté olivovým olejem

Poznámky

  • pokud máte naspěch, můžete vynechat celou tu obstrukci s pečením rajčat v troubě a prostě je frknout z plechovky přímo do hrnce. Budete tak mít hotovo skoro hned, ale na výsledné chuti to přece jen trošku ubere.
  • místo mé posypky klidně použijte veganský sýr dle libosti, já doma žádný neměla

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *