Pečený lilek s čočkou a citronovým tahini

peceny-lilek-s-tahini1

Tahini, lilek a granátové jablíčko jsou staří dobří známí a v tomhle receptu se potkávají s naší hezkou českou čočkou (tentokrát nenakyselo) aby vytvořili překvapivě skvělou kombinaci vhodnou na pořádný hlad a potěchu oka.

Tahini je hladká pasta ze sezamových semínek, která je životně důležitou ingrediencí v hummusu. Kromě hummusu se hodí do různých dresinků, dipů a omáček na saláty, pečenou zeleninu či luštěniny. Seženete ji v každé zdravé výživě.

peceny lilek s tahini2.jpg


4 osoby
příprava 1h aktivního poskakování okolo plotny
původní recept ze SeriousEats

Ingredience

Čočka

  • 300g čočky
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 celeru normální velikosti (cca 150g)
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 750ml vody či zeleninového vývaru
  • sůl a citronová šťáva dle chuti
  • trocha oleje

Lilek

  • 2 střední lilky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Tahini-citronová omáčka

  • 1 citron
  • 150g tahini
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička agáve sirupu (nebo sladidla vaší volby)
  • voda dle potřeby
  • sůl

K podávání

  • nadrobno nasekaná hladkolistá petrželka
  • opražená slunečnicová semínka (nebo piniová, pokud se cítíte fancy)
  • semínka granátového jablka
  • trocha olivového oleje

Postup

  1. předehřejte si troubu na 230°C, podélně rozpůlte lilky, štědře je posypte solí a nechte odležet
  2. mezitím si připravte čočku – nadrobno nakrájenou cibuli opékejte na mírném plameni na troše oleje dokud nezačne hnědnout. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a celer, bobkový list, římský kmín a prolisovaný česnek a chvilku osmahněte. Následně přidejte čočku a vodu či vývar a nechte dusit, jen občas zkontrolujte zda se vám nevyvařila všechna voda-pokud ano a čočka je stále tvrdá, podlejte.
  3. lilky opláchněte od soli, osušte, rozložte řezem nahoru na plech s pečícím papírem a každou půlku potřete lžící olivového oleje, aby se pěkně vsákl dovnitř. Liloně strčte do trouby a pečte zhruba 30minut, dokud nezhnědnou a nezměknou.
  4. zatímco se čočka vaří a lilky pečou, připravte si omáčku. Pokud máte mixér, tak máte vyhráno – šťávu z citronů, tahini, česnek, římský kmín a sůl umixujte a přidávejte vodu po lžících dokud nemáte ideální konzistenci. Pokud mixér nemáte, neklesejte na mysli, česnek důkladně prolisujte a vše metličkou umíchejte v misce.
  5. ve zbylém čase si na suché pánvi opražte slunečnicová semínka či piňolky a nakrájejte petrželku.
  6. když se vyvaří většina vody z čočky, dochuťte ji citronovou šťávou a solí.
  7. servírujeme! do hlubšího talíře dejte čočku, navrh půlku lilku, vše štědře polijte omáčkou, posypte sekanou petrželkou a semínky a zakápněte olivovým olejem

Poznámky

  • lilky se solí, aby se zbavily případné hořkosti – nasolením pustí tekutinu. Já měla extra hořký lilek jednou a bylo to pěkně hnusný, ale pokud se vám to z nějakého důvodu nechce dělat,pravděpodobně to výslednou chuť příliš neovlivní
  • pokud čočku přikryjete pokličkou, bude měkčí a kašovitější, pokud máte rádi luštěniny „na skus“, pokličku nechte v šuplíku
  • když pražíte oříšky či semínka, přesypte je z pánve do jiné nádoby hned jak budou mít požadovanou barvu – jinak se vám horkostí pánve s největší pravděpodobností připečou a zhořknou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *