Vietnamské rýžové závitky

Smažené rýžové závitky najdete skoro v každé vietnamské či čínské restauraci, málokdy jsou však veganské. Já je měla ráda vždy, ale teprve ve Vietnamu jsem je ochutnala domácí a tak mi chyběly, že jsem si je musela udělat doma. Není to zrovna nejzdravější jídlo, ale kdo říká, že všechna bezmasá jídla musí být zdravá? Občas je zkrátka fajn dát si něco smaženého.


12 závitků
příprava 1h

Ingredience

  • 12 rýžových papírů
  • 1/3 hlávky středně velkého zelí
  • 1 mrkev
  • 3 jarní cibulky
  • 50g sušených hub shiitake
  • 100 g bambusových výhonků
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce javorového/agáve sirupu (lze vynechat)
  • olej

Postup

Náplň

  1. sušené houby zalijte vařící vodou a nechte je 5 minut rehydratovat
  2. připravte si zeleninu: zelí nadrobno nakrouhejte, mrkev nahrubo nastrouhejte, prolisujte česnek, zázvor najemno nastrouhejte, bambusové výhonky a houby pokrájejte na menší kousky
  3. v pánvi rozehřejte trochu oleje a zprudka osmahněte zelí a cibuli. Když zelenina zavadne, přidejte česnek, zázvor, houby a bambusové výhonky a pár minut restujte
  4. ke směsi přidejte sojovou omáčku a javorový sirup, restujte pár vteřin, než se tekutina zredukuje a odstavte z ohně
  5. přimíchejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku

Motání závitků

  1. připravte si velkou mísu/hrnec plný vlažné vody, do kterého můžete pohodlně namočit celý rýžový papír
  2. rýžový papír namočte na několik vteřin do vlažné vody, doku není vláčný a snadno tvarovatelný bez toho aby se lámal
  3. papír položte na dřevěný podklad a do spodní třetiny dejte dvě velké lžíce náplně
  4. přeložte spodní část papíru přes náplň, poté ohnětě pravou a levou stranu papíru a od spodu srolujte pevný závitek
  5. postup opakujte dokud nebudete mít spoustu závitků

Smažení

  1. v hrnci rozehřejte dostatek oleje, tak aby byla alespoň půlka závitku ponořena (nebo použijte friťák)
  2. v horkém oleji smažte do zlata závitky a dávejte si pozor aby se k sobě ani během smažení nepřilepily – zhruba půl minuty na každé straně
  3. osmažené závitky osušte papírovými utěrkami a podávejte se sójovou omáčkou

Poznámky

  • ze začátku se vám bude možná zdát motání závitků těžké, ale je to jen otázka cviku – motat,motat,motat!
  • vždy pracujte na dřevěné podložce, na kterou se závitky nejmíň lepí
  • pokud vám papír praská, máte ho nejspíš málo mokrý – počkejte pár vteřin dýl. Pokud se vám trhá a lepí, namáčeli jste ho moc dlouho.
  • nepokládejte závitky na sebe jako já na fotkách, protože se vám slepí a budete smutní
  • při smažení se občas legračně nafouknou – ale pak zase zplasknou, tak si z toho nic nedělejte

 

One thought on “Vietnamské rýžové závitky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *