Poctivá zelňačka s tempehem

Co k tomu dodat, zelňačku všichni známe. Klasická česká polévka plná kysaného zelí se dělá neodmyslitelně s klobásou, uzeným či slaninou. Ovšem není to vůbec potřeba – v téhle verzi jsem maso nahradila mnohem zdravějším uzeným tempehem, který dodá autentickou chuť a vůni.

Ingredience

  • 500g dobrého kysaného zelí
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 2 velké cibule
  • 4 brambory typu A
  • 3 stroužky česneku
  • 150g veganské kysané smetany pokojové teploty (popřípadě sladké, pokud ji máte raději)
  • 3 lžíce kvalitní sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 litry vývaru (já používám sypký od Alnatury)
  • 2 lžíce třtinové cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, olej

Postup

  1. v hrnci na oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibulku do světle hněda
  2. přidejte na kostičky nakrájený tempeh, prolisovaný česnek a další dvě minuty opékejte
  3. zasypte kořením – paprikou sladkou i uzenou, kmínem, bobkovým listem a novým kořením a rychle osmahněte (nepřipalte papriku)
  4. vše zalijte vývarem, přidejte cukr, pokrájené kysané zelí bez šťávy a na kostičky nakrájené brambory a nechte půl hodiny vařit
  5. po půl hodině odeberte trochu tekutiny z polévky, rozkvedlejte v ní 2 lžíce hladké mouky metličkou, přidejte směs zpět do polévky a důkladně rozmíchejte
  6. polévku nechte ještě 20minut probublávat na mírném plameni
  7. dochuťte polévku solí, popřípadě šťávou ze zelí a zjemňěte smetanou

Poznámky

  • nejlepší je až druhý den, takže ji ideálně nechte rozležet přes noc
  • pokud jste velcí fanoušci hub, přidejte od začátku hrst sušených
  • u nás doma se rozvinula diskuze na téma temphem v polévce – můj muž není jeho největším fanouškem a tak hlasoval pro zelňačku bez něj. Pokud tedy nemáte rádi tempeh, ani „uzenou“ chuť, vynechte ho společně s uzenou paprikou. Pokud chcete, aby polévka chutnala co nejpodobněji masovému originálu, obojí ponechte. Pokud chcete, aby polévka chutnala co nejpodobněji  originálu, ale nemáte rádi tempeh, zkuste ho nahradit uzeným tofu.
  • pokud přidáváte kysaný výrobek do polévky, nechte ji nejprve trochu zchladnout, aby se vám to nesrazilo a ideálně nejdřív smíchejte smetanu s menším množstvím polévky a pak až přidejte do zbytku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *