Sushi miska

Sushi miska je skvělý vynález pro početnou skupinu líných lidí milující sushi, do které spadám. Místo toho abyste se otravovali s motáním rolek stačí vše naaranžovat do misky, zakápnout sójovou omáčkou a hodit si nohy na stůl.

Divoká fantazie má prostor se vyřádit – přidejte oblíbenou zeleninu, tofu či tempeh, nakládaný zázvor, a cokoliv dalšího po čem vaše srdce touží. Tohle je má absolutně nejoblíbenější kombinace – krémové avokádo, křupavá okurka a aby nám nechyběly bílkoviny, tak i tofu.

Na přípravu tofu tu používám techniku, kde se půl hodiny dopředu zabalí do čisté utěrky, popřípadě kuchyňských papírových utěrek a zatíží se něčím těžkým, aby se z něj vymačkalo co nejvíce vody, kterou následně nahradíte marinádou – zde sójovkou. Tofu tak nasákne víc chutě a není tak bland a vodnaté. Doporučuji toto dělat téměř ve všech případech, kdy tofu připravujete, velmi mu to pomáhá.


2 porce
příprava 20 minut (+půl hodiny dopředu vymačkání vody z tofu)

Ingredience

  • 1 balení tofu natural, vymačkané
  • 1 hrnek sushi rýže (nebo jiné lepkavé, pokud ji nemáte po ruce)
  • 1 avokádo
  • 1/3 okurky
  • pár ředkviček
  • 2 pláty řasy Nori
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • kvalitní sójová omáčka
  • 1 lžička rýžového octa
  • olej

Postup

  1. rýži propláchněte, přidejte 2 hrnky vody a vařte, než se všechna voda vyvaří a rýže je měkká a lepkavá
  2. mezitím si tofu nakrájejte na kousky, pokapejte dvěma lžícemi sójové omáčky a nechte marinovat
  3. nasucho opražte sezamová semínka a nakrájejte zeleninu
  4. když je rýže téměř hotová, rozpalte na nepřilnavé pánvičce trochu oleje a opečte z obou stran tofu, do zlata
  5. do hotové rýže přimíchejte lžičku rýžového octa (lze vynechat)
  6. je čas servírovat! na talíři vyrobte za pomocí všech ingrediencí budhistickou mandalu a následně jí místo rozfoukání snězte
  7. (ne, vážně. naservírujte rýži, tofu i zeleninu na talíř, vše posypte rozdrobenými řasami, sezamovými semínky a zakápněte sójovou omáčkou)

Poznámky

  • pokud to máte rádi pálivé, můžete přidat do sójové omáčky či na talíř trošku wasabi (já to mám ráda pálivé, ale wasabi jsem neměla)
  • nori i sushi rýži koupíte už snad v každém supermarketu, ale levněji obojí seženete ve specializovaných prodejnách a občas prostě u vietnamců

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *