Veggie chilli s kešu zakysanou smetanou a guacamole

Kdybyste ztroskotali na pustém ostrově a museli se do konce svých dní stravovat v jediné restauraci, která na něm stojí, jakou byste si přáli? Já mám jasno. Když jsme se stěhovali z Prahy na pustý ostrov malého města bez sítě tex mex fast foodů Burrito Loco, loučila jsem se tak, že jsem poslední týden každý den spořádala jedno velké burrito a přísahám, že každé bylo skvělé. A to je prosím Burrito Loco pouze slabý odvar amerického Chipotle. Tam bych klidně ztroskotala nadobro.

Na mém pustém ostrově momentálně převažují zcela průměrné pizzerie, tudíž si musím dopřávat mexickou kuchyni sama. A protože je veganské – tedy fazolové chilli jedno z mých oblíbených jídel, vyzkoušela jsem již řadu receptů a vytvořila z nich svůj vysněný. Nelekněte se většího množství ingrediencí, většina je koření které beztak máte doma. A taky se nelekněte divných věcí, jako je skořice a hořká čokoláda – dává se jich jen trošička a podle chuti byste je v jídle určitě nepoznali. Dodávají chuti hloubku a čokoláda krásně pojí sosík dohromady.

Podávat chilli můžete jen tak s rýží, salátem nebo kukuřičnými čipsy, ale pokud chcete extra mňamku, dejte si tu práci a vyrobte si podobnou burrito bowl jako jsem udělala já a nebo vše zamotejte do velké tortilla placky. Oujé!


4 porce
příprava 1h (+dopředu uvařené fazole,pokud nepoužijete plechovku a namočení kešu oříšků)

Ingredience

Veggie Chilli

  • 400g černých fazolí, namočených a uvařených do měkka*
  • 2 větší cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 1 paprika – zelená/červená
  • 1 jalapeno paprička
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 0,5l zeleninového vývaru (či vody + sypkého zeleninového, já používám Alnaturu)
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 dílek hořké čokolády (čím víc hořká tím líp, určitě ne pod 70%!)
  • 1/2 limetky
  • sůl
  • olej

Kešu zakysaná smetana

  • 150g kešu oříšků (zalít horkou vodou a nechat nasáknout 1h, popř. namočit přes noc)
  • cca 100ml vody *
  • 1 lžíce jablečného octu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Guacamole

  • 1 zralé avokádo
  • 1 malá cibule či dvě jarní cibulky
  • 1 rajče
  • hrst lístků koriandru
  • 1/2 limetky
  • sůl

K podávání

  • dušená basmati rýže/kukuřičné tortilla chipsy/tortilla
  • čerstvý koriandr
  • guacamole
  • kešu zakysaná smetana
  • veganský cheddar, rajčatová salsa, jalapenos, kukuřice…

Postup

Chilli

  1. na oleji opékejte na nadrobno nakrájenou cibuli zhruba 5 minut do světle hněda, poté přidejte mrkev, celer, papriku a jalapeno nakrájené na malé kostičky a několik dalších minut restujte
  2. směs zasypte vším kořením a lžičkou cukru, velmi rychle osmahněte, přidejte rajčatový protlak, drcená rajčata, fazole a podlejte vývarem
  3. vařte za občasného míchání na mírném plameni zhruba 35 minut, až se tekutina výrazně zredukuje a vznikne hustá směs *
  4. přidejte dílek čokolády a míchejte dokud se nerozpustí
  5. dochuťte solí a limetkovou šťávou

Kešu zakysaná smetana

  1. namočené oříšky dejte do mixéru spolu s vodou, špetkou soli, citronovou šťávou a octem – doporučuji dát nejdříve vody méně a poté upravit dle požadované konzistence
  2. vše divoce mixujte do co nejjemnějšího krému – pokud máte monstrum typu Vitamix, tak jste za vodou. Pokud nemáte, stačí obyčejný kuchyňský robot, zhruba 7 minut mixování a nižší nároky na výsledek
  3. ochutnejte a přidejte citronovou šťávu či sůl dle chuti

Guacamole

  1. zralé avokádo rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte nadrobno nasekané rajčátko,cibuli a koriandr a dochuťte solí a limetkovou šťávou*
  2. to je všechno. Udělat guacamole je vážně jednoduché!

*Poznámky

  • pokud nemáte čas vařit fazole, nezoufejte. V nouzi poznáte přítele plechovku, můžete použít vaše oblíbené či mix,já bych šla do klasických červených kidney
  • moje kešu smetana byla trochu tekutější než bych si přála, protože s menším množstvím tekutiny bych oříšky neumixovala. Pokud můžete, tak vody dejte spíše míň a získáte hustější konzistenci
  • guacamole dělejte na poslední chvíli a přidejte určitě limetkovou šťávu – po nějaké době avokádo hnědne a guacamole pak nevypadá zrovna lákavě. Limetková šťáva proces zpomaluje. V USA jsem taky slyšela tríček, že se má do misky s guacamole strčit pecka z avokáda, ovšem netuším zda to doopravdy funguje 🙂
  • Mexiko, Mexiko sombrero grande tequila!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *