Vietnamský nudlový salát

Tenhle salát vznikl odstraněním „bò“, tedy hovězího, z jídla bún bò nam bộ, tudíž by se mohl jmenovat třeba bun nam (doufám, že to není nějaká vietnamská nadávka). Také jsem přemýšlela, že bych udělala bún seitan nam seitan, ale jsem ráda, že jsem salát nechala takhle jednoduchý – je to nesmírně osvěžující jídlo vhodné především do teplých letních dnů a nebo do ošklivých lednových dnů jako je ten dnešní, kdy o létě a teplu chcete snít.

Dle mého je naprosto zásadní ingrediencí thajská bazalka, což je vcelku škoda, páč sehnat ji mimo Prahu je oříšek, né-li nemožné. Pokud se vám dostane pod ruku, hned si ji kupte a vyzkoušejte, já jsem do ní zamilovaná až po uši. Další tradiční ingrediencí je rybí omáčka, ale vy nechte ryby plavat a buď si kupte nějakou veganskou verzi, nebo si udělejte omáčku moji – netvrdím, že chutná jako rybí, ale dobrá je velmi.


4 porce
příprava 20 minut

Ingredience

Salát

  • 400g rýžových nudlí bún (tenké kulaté vermicceli)
  • 2 mrkve
  • 1 okurka
  • hrst sójových klíčků (já žádné neměla, ale kdybych měla, bylo by to awesome)
  • 1 červená chilli paprička
  • velká hrst čerstvého koriandru
  • ještě větší hrst thajské bazalky
  • hrst pražených nesolených buráků
  • hrst smažené cibulky

Zálivka

  • 4 lžíce rýžového octu
  • 8 lžic vody
  • 1 lžička nori vloček
  • 3 sušené shiitake houbičky
  • 2 lžičky shiro miso (bílé miso pasty z fermentovaných sójových bobů)
  • 1 lžíce cukru

Postup

  1. nudle uvařte podle návodu na obalu, zceďte a propláchněte studenou vodou
  2. mrkev a okurku nakrájejte na jullienne, pokud spěcháte tak nastrouhejte, já použila spiralizér
  3. na omáčku dejte do kastrůlku vodu, ocet, cukr, houički a nori a vše několik minut povařte. Poté přidejte miso a dobře rozmíchejte
  4. ve velké míse smíchejte nudle, mrkev, okurku, a klíčky a zasypte nadrcenými buráky, smaženou cibulkou, spoustou koriandru a thajské bazalky a pokud to máte rádi pálivé, přidejte čerstvou chilli papričku. Vše zakápněte omáčkou a voilá, máte hotovo.

Poznámky

  • nudle, thajskou bazalku, miso i ocet koupíte v asijských specialitách a vše kromě bazalky ve většině supermarketů
  • pokud máte buráky nepražené, zprudka je nasucho okulte na rozpálené pánvi
  • smaženou cibulku jsem koupila opět v asijských specialitách, je to ta stejná dobrá jakou prodávají třeba v ikei nebo občas v supermarketech, je ovšem mnohem levnější
  • pokud jste hodně hladoví, salát bude skvělý s opečeným tofu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *