Plněné batáty s koriandrovým pestem

Nápad na tenhle recept vznikl když jsem si v záchvatu nadšení koupila hrozné množství koriandru v Malešické tržnici a nevěděla jak ho rychle spotřebovat – ten prevít nic nevydrží. A co lepšího udělat se spoustou bylinek než pesto?

Takový batát ještě před pár lety málokdo znal a najednou jich jsou plné supermarkety. Pokud jste ještě neměli tu čest, batátům se říká také sladké brambory, protože..no jsou to takové sladké brambory. Od těch obyčejných se ovšem dost liší konzistencí, dužina batátu je po upečení mnohem měkčí a krémovější. Díky jejich intenzivní sladkosti se skvěle kombinují se slanými a kyselými chutěmi – zde s pestem a sýrem.

Jestli nemáte chuť hned experimentovat s plněnými batáty, můžete je jen tak upíct, vydlabat dužinu a podávat ji jako kaši k nějakému dobrému jídlu, nebo z nich udělat hranolky či sladkou krémovou polévku.


4 malé či 2 velké porce
příprava 1h30m, ale většinu času jsou batáty v troubě a vy můžete lenošit

Ingredience

Batáty

  • 2 batáty zcela průměrné velikosti (a zhruba stejně velké, ať se pečou podobně dlouho)
  • 100g sojanézy/krémového veganského sýru
  • 3 lžičky ajvaru
  • 100g nastrouhaného veganského sýru který se rád rozpouští
  • 2 jarní cibulky
  • 1 plechovka cizrny
  • sůl
  • olivový olej

Pesto

  • dvě velké hrsti koriandru
  • 1 stroužek česneku (klidně přitlačte, pokud jste jeho fanoušci)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka římského kmínu (optional)
  • 1/2 limetky
  • voda dle potřeby
  • sůl

Postup

  1. batáty omyjte, celé je dejte do trouby předehřáté na 220°C a pečte na pečícím papíru dokud nejsou při píchnutí vidličkou uprostřed měkké – zhruba 45 minut
  2. když jsou batáty měkké, nechte je chvilku zchladnout, poté rozpulte a vydlabejte lžící většinu dužiny aniž byste protrhli slupku
  3. v misce smíchejte dužinu se sojanézou, nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, půlkou sýru, zcezenou a propláchnutou plechovkou cizrny, ajvarem a vše řádně rozšťouchejte vidličkou na víceméně kaši. Dochuťte solí.
  4. směs vrchovatě naládujte zpět do batátových slupek, zasypte druhou půlkou sýru, vše zakápněte olivovým olejem a vraťte do trouby na dalších zhruba 15 minut
  5. mezitím si připravte pesto: všechny ingredience umixujte, přidejte vodu dle potřeby pro ideální konzistenci a dochuťte solí a limetkovou šťávou
  6. batáty podávejte horké z trouby zakápnuté koriandrovým pestem a posypané jarní cibulkou

Poznámky

  • doba pečení je přibližná, záleží na typu a velikosti batátů, už jsem měla takové co byly hotové za 30 minut ale i za hodinu
  • prodává se i druh batátů, které nemají zářivě oranžovou, ale spíš světle žlutou dužinu – ty klidně použijte taky, jsou velmi podobný
  • pokud náhodou nemáte doma ajvar tak nezoufejte a přidejte koření dle vlastní chuti – třeba sladkou papriku, trochu drceného koriandru a česnek nebo rajčatovou salsu, fantazii se meze nekladou, pokud to nebude grilovací koření 🙂
  • zdravější verzi vytvoříte, pokud nahradíte sojanézu třeba kešu krémovým sýrem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *