Krémové fazolky na víně s francouzskou cibulkou

Fazolky na kyselo byly bezpochyby dětskou noční můrou mnohých z nás, protože jsme neznali tuhle super dospěláckou verzi s bílým vínem. A proto jim dejte ještě jednu šanci, třeba vás mile překvapí! Největší vychytávkou je bezkonkurenčně smažená francouzská cibulka, která celé jídlo pozvedá na nový lvl a přidává aspekt křupavosti.

Recept je adaptován z krásného blogu Oh my veggies (má verze je samozřejmě lepší, protože obsahuje víc vína a smetany 🙂 )


2 větší porce
příprava 45min včetně cibulové koupele – tou začněte

Ingredience

Fazolky

  • 300g mražených zelených fazolek
  • 2 portobello žampiony
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100ml suchého bílého vína
  • 100ml sojové smetany
  • 100ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Francouzská cibulka

  • 1 střední cibule
  • hrnek sojového mléka
  • 1 lžíce jablečného octu
  • 5 lžic hladké mouky
  • špetka chilli
  • sůl
  • olej

Postup

Fazolky

  1. na oleji opékejte pár minut nakrájenou cibuli, poté přidejte nakrájené houby a česnek a restujte dalších pár minut než houby pustí šťávu
  2. směs podlejte vínem a vařte pár minut, než se tekutina zredukuje na polovinu
  3. zasypte hladkou moukou, promíchejte do zhoustnutí a přidejte fazolky, smetanu, zeleninový vývar, sojovou omáčku,lahůdkové droždí a cukr
  4. na mírném plameni nechte bublat asi 10 minut, dokud nejsou fazolky měkké na skus a  omáčka akorát hustá, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem
  5. podávejte s francouzskou cibulkou, přičemž platí že čím víc jí přidáte, tím to bude lepší 🙂

Francouzská cibulka

  1. cibuli nakrájejte na tenká kolečka a v misce zalejte sojovým mlékem smíchaným s octem. Takhle ji nechte 30 minut koupat.
  2. v pytlíku smíchejte hladkou mouku s chilli a solí
  3. cibulku slijte, nechte lehce okapat a dejte ji do pytlíku s moukou
  4. pytlík dobře uzavřete a divoce s ním klepejte, dokud není cibulka úplně obalená
  5. smažte na pánvi v rozpáleném oleji do zlatova z obou stran a následně osušte papírovým ubrouskem

K podávání

  • pečené brambory, čerstvá bagetka…
  • zbytek lahve vína

Poznámky

  • pokud nemáte portobello, použijte normální žampiony
  • já si dala fazolky s bramborovou kaší, která byla po ruce, ale bylo to až moc krémovitosti, doporučuji spíš brambory pečené
  • jestli fakt spěcháte a přesto bez fazolek nemůžete žít, celý recept zvládnete za 20 minut když místo francouzské cibulky použijete kupovanou smaženou (ale pokud můžete, fakt udělejte tu domácí)

 

2 thoughts on “Krémové fazolky na víně s francouzskou cibulkou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *