Veganský tatarák

Uznávám, že jestli něco zní fakt praštěně, tak je to slovní spojení „veganský tatarák“. Dospěla jsem ovšem k závěru, že pravou podstatu tohoto jídla netvoří ani tak chuť syrového masa, jako spíš krémová textura syrového žloutku, správné koření, dozlatova smažené křupavé topinky a spousta česneku.

Roli žloutku zde plní stejně krémové a tučné avokádo, doplněno sušenými rajčaty a kapií a obvyklími tatarákovými přísadami. Netvrdím že je to naprosto věrná kopie originálu, ale velmi se ji přibližuje a doma jsme se shodli, že ji i převyšuje. Takže až příště dostanete munchies po hospodské klasice, zkuste tuhle rychlejší, snadnější,levnější, zdravější a soucitnější verzi. A pokud se vám to pořád zdá jako šílený oxymorón, říkejte tomu třeba skvělá topinková pomázanka a udělejte si ji stejně.


1 velká miska, zhruba 4 porce
příprava 15 minut

Ingredience

  • 1 velké zralé avokádo či dvě střední
  • 1 paprika kapie
  • 100g sušených rajčat v oleji
  • 1 střední cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky kečupu
  • 2 lžičky kvalitní hořčice
  • 2 lžičky worcester, popřípadě sojové omáčky
  • 1 lžička sladké papriky
  • česrtvě mletý pepř

Postup

  1. v mixéru rozšmelcujte avokádo, sušená rajčata bez oleje, česnek, kečup, hořčici, worcester, sladkou papriku a čerstvě mletý pepř
  2. jakmile je směs víceméně hladká, přidejte kapii a cibuli a pulzy mixujte dokud nemají kousky velikost dle vašeho přání – já mám radši větší křupavé kousky, ale můžete umixovat i do hladka

K podávání

  • topinky a česnek, duh

Poznámky

  • je známo, že každý má rád tatarák trochu jinak a většina lidí si ho ráda mixuje přesně až na talíří, takže se nebojte upravit množství ochucovadel dle vašeho mlsného jazýčku.
  • možná jsem to jen já, ale přijde mi že avokáda s hladkou zelenou slupkou chutnají trochu jinak než ta s tmavou a hrubou. Dělala jsem tatarák s oběma a hlasuju pro to tmavé, páč se mi zdá krémovější. Ale protože bývají menší, použijte dvě
  • ve snaze udělat topinky zdravěji jsem použila tmavý chléb a pouze jej potřela olivovým olejem a opekla v sendvičovači. To samé lze provést v troubě. A nebo se na to vykašlete a prostě je osmažte.

3 thoughts on “Veganský tatarák

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *