Špenátové halušky s lehce uzenou „bryndzou“ a cibulkou

Bryndzové halušky vždy patřily k mým oblíbeným jídlům a tak jsem musela zamáčknout slzu při pomyšlení, že už si je nedám. Teď jsem však zamilovaná podruhé. Považuji tenhle recept za dosud nejzdařilejší „veganized“ jídlo co jsem uvařila. Dokonce i můj muž, který by nejradši pomazal bryndzou všechno, včetně mě, prohlásil, že je tato verze lepší než originál! Tímto končí mé okýnko sebechvály a následuje samotný recept 🙂

Viděla jsem dost receptů, kde se bryndza dělá z kešu oříšků nebo z tofu natural a následně se přidá na kostičky uzené tofu jako „slanina“. Když si ale dáte opravdové halušky, tak je slanina opečená a teče z ní tuk, který celé jídlo ochutí a provoní uzeninou. Proto jsem se rozhodla uzené tofu zakomponovat přímo do bryndzy a je to zkrátka skvělé!

Špenátové halušky místo klasických bramborových jsem zvolila především z důvodu lenosti, poněvadž škrábat a strouhat brambory nebaví nikoho. Jsou ovšem také mnohem krásnější a o chlup zdravější. Win-win.


5 porcí
příprava 45 minut

Ingredience

Halušky

  • 700g mražených špenátových listů (ne protlaku!)
  • 2-3 hrnky polohrubé mouky*
  • pár lžic rostlinného mléka
  • špetka soli

Bryndza

  • 1 tofu natural
  • 1 uzené tofu
  • 7 lžic lahůdkového droždí
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • cca 100ml rostlinného mléka*
  • sůl

Cibulka

  • 4 velké cibule – hroozně se smrsknou
  • vege máslo/rostlinný olej – štědře 🙂
  • sůl

Postup

  1. Začněte tím, že si nakrájíte na plátky cibuli, posolte ji a necháte ji velmi pomalu opékat na pánvi se štědrou dávkou oleje
  2. Rozmražený špenát lehce vymačkejte a rozmixujte na kaši (v případě potřeby přidejte pár lžic rostlinného mléka)
  3. Do špenátu přidejte 2 hrnky polohrubé mouky a špetku soli a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidejte ještě půl až celý hrnek mouky podle konzistence.
  4. Těsto buď protlačte přes haluškovač (jmenuje se to tak?) přímo do hrnce vařící vody, nebo halušky ručně odkrajujte
  5. Když halušky vyplavou na povrch, počkejte ještě 3 minuty a zceďte je. Poté je rychle propláchněte studenou vodou
  6. Na bryndzu dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte na jemný krém – mléka přidejte podle vaší vysněné konzistence a osolte dle chuti, popřípadě dokyselte
  7. Tradá! Halušky smíchejte s bryndzou a štědře posypte opečenou cibulkou

*Poznámky

  • přesné množství mouky vám neřeknu, poněvadž budete mít jinak mokrý špenát a jinak savou mouku. Určitě by to ale mělo být mezi dvěmi a třemi hrnky (já měla 2 a 3/4), věřte svému kuchařskému instinktu 🙂
  • dělat halušky je fuška a abych byla upřímná, tak ať zvolíte jakoukoliv metodu, bude to opruz. Záleží jestli chcete +1 strength (přes haluškovač) nebo 1+stamina (ručně) – já zkoušela obojí a je to vážně z bláta do louže. Tentokrát jsem se uchýlila k ruční verzi, páč doma haluškovač nemám a trvalo mi tak 20 minut všechny nakrájet – pracujte na pomoučeném válu, nožem odkrojte kousíček těsta a táhněte do strany, abyste ho oddělili a cestou vymáchali v mouce. Druhou rukou oddělte těsto od nože, halušku odhoďte a tak pořád dokola. Chce to cvik!
  • někdo má rád bryndzu hustší, jinde se ředí se smetanou, aby byla pěkně tekutá – tak si i vy udělejte konzistenci dle gusta přidáním více či méně rostlinného mléka. Také ji udělejte dost slanou, s haluškami se to ztratí.
  • cibulka je mrtě důležitá a jako vždy platí že čím více tím lépe!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *