Easy peasy veggie burger, hranolky z batátů a coleslaw

Spíše návod, nežli recept na super jednoduchý a dobrý burger, který zvládnete vykouzlit za 10 minut z ingrediencí, které máte pravděpodobně doma. Jako základ používám fazole a uzený tempeh, doplněné o koření co mám zrovna po ruce. Dělala jsem si mexican style, kdy jsem do těstíčka přidala kukuřici, rajčatovou salsu a koriandr a na vše navršila spoustu quacamole. Pokud chcete americkou klasiku, přimíchejte do těsta trochu barbecue sauce a podávejte s vege cheddarem a slaninou. Jestli jedete na vlně Doctora Who, přidejte nori vločky a vanilkový pudink. Jediné vaše omezení je momentální obsah ledničky a schopnost popustit uzdu fantazie 🙂

Protože jsem měla víc času, tak jsem si ještě připravila domácí coleslaw a hranolky z batátů, ale je to as usual dobrovolné, klidně burger zblajzněte jen tak.


3 burgery
příprava se vším všudy 45 minut, samotný burger třeba 10, ovšem coleslaw je lepší nechat přes noc v ledničce

Ingredience

Burger

  • 3 bulky
  • 1 plechovka fazolí*
  • 1/2 uzeného tempehu
  • koření dle chuti (já tentokrát: lahůdkové droždí, sojovka, paprika, chilli, česnek, pepř)
  • 2-3 lžíce cizrnové mouky

Coleslaw

  • 1/2 malé hlávky zelí (asi 400g)
  • 3 mrkve
  • 150g sojanézy (Kalma, Spak, či domácí)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl

Batátové hranolky

  • 1 velký batát
  • trocha papriky a soli
  • 1 lžíce oleje

K podávání

  • oblíbená zelenina (salát, rajče, cibule, nakládaná okurka, nenakládaná okurka, avokádo…)
  • oblíbená omáčka (kečup, hořčice, mayo…)

Postup

Burger

  1. fazole slijte a v misce dobře rozšťouchejte vidličkou, přidejte rukou nadrobený tempeh a koření
  2. vmíchejte pár (2-3) lžic cizrnové mouky, tak aby vzniklo dost husté těstíčko
  3. v pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte na jeden burger asi dvě vrchovaté lžíce těstíčka a obracečkou zplácněte a vytvarujte do tvaru vašich housek
  4. opékejte zhruba 3 minuty z každé strany, obracejte opatrně, placky nejsou příliš tuhé
  5. podávejte v nasucho opečených bulkách obložené zeleninou a oblíbenou omáčkou

Coleslaw

  1. nakrouhejte zelí a v misce ho trochu pomačkejte rukama, aby pustilo šťávu a zkřehlo
  2. přidejte nastrouhanou mrkev, sojanézu, citronovu šťávu a sůl, promíchejte a nechte odpočívat v chladu nejlépe přes noc

Batátové hranolky

  1. předehřejte si troubu na 220°C
  2. batáty nakrájejte na stejně velké hranolky, což je vzhledem k jejich nepravidelnému tvaru větší výzva než se může zdát
  3. osolte je, lehce posypte paprikou a zakápněte olejem
  4. rozložte je na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývaly a nebyly moc nahečmané na sobě
  5. pečte asi 15 minut, poté je otočte a pečte dalších 15, nebo dokud nejsou křupavé

Poznámky

  • s těmito burgery se opravdu můžete vyblbnout, nebo je udělat z toho mála co doma najdete. Použijte jakékoliv fazole máte zrovna ve špajzce, mě nejvíc chutnaly červené kidney. Pokud se necítíte na velké kořenící dobrodružství, nic se neděje, tempeh je hezky ochutí i tak.
  • nebojte se do těstíčka přidat něco tekutého jako je sojovka, salsa, či čili omáčka – zahustíte je pak cizrnovou moukou. Té přidejte podle potřeby, ale pár lžic stačí.
  • coleslaw je asi lepší z bílého zelí, já měla doma jen červené
  • s těmi batátovými hranolkami možná budete lehce bojovat, protože mají tendenci spíš měknout, než křupavět. Mě se to teda stalo. Důležité je nepřidat moc oleje, nemít je moc napcané na sobě a rozprostřít je jen do jedné vrstvy. Pokud se vám přesto zdají málo křupavé, zkuste na troubě zapnout grill (ale opatrně, občas to pak jede fakt rychle).
  • !!! tyhle burgery se nehodí na grilování, protože by vám propadaly mezi mřížkama 🙂 takže je udělejte na pánvičce, popřípadě v troubě

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *