Domácí seitan v kapustě s houbami a bramborovými knedlíčky

Nevím jak jste na tom vy, ale já už začínám mít týhle zimy plný zuby. Zelenina je drahá a chutná legračně a po procházce venku mám chuť spíš na guláš, než na zeleninový salát (což je ve spoustě restaurací pořád jediný vegan option na menu). No a tak jsem se rozhodla udělat si pěkně české zimní jídlo ze sezónní zeleniny doma.

Není to něco, co vytvoříte za 30 minut, když přijdete z práce domů, ale je ideální třeba k nedělnímu obědu. Tak jsem ho totiž taky vymyslela – vzpomněla jsem si, jak moje maminka dělala zadělávané vepřové v kapustě a dostala jsem děsný munchies na něco podobnýho. Výsledek za ten čas rozhodně stojí, páč je to velká dobrota, stačí se vyzbrojit trochou trpělivosti, práce to tolik není 🙂


6 porcí
příprava 2h 45m

Ingredience

Seitan

  • 150g vitálního glutenu
  • 100ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička houbového koření (pokud nemáte, tak se nic neděje)

Kapusta s houbami

  • 1 hlávka kapusty zbavená vnějších listů
  • 3 velké cibule
  • 500g žampionů
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 1l zeleninového vývaru
  • veganský margarín (já použila Alsan) nebo olej
  • sůl

Bramborové knedlíčky

  • cca 600g brambor typu A
  • cca 300g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • vajíčko ze lněného semínka (optional – 1 lžíce drcených lněných semínek + 2 lžíce vody, nechat v ledničce 10 minut)

Postup

Seitan v kapustě

  1. předehřejte troubu na 180°C
  2. nakrájejte cibulku a žampiony na plátky a dejte opékat se štědrou dávkou vege másla či oleje v hrnci s pokličkou, který můžete následně šoupnout do trouby
  3. mezitím smíchejte všechny ingredience na seitan a několik minut hnětejte, dokud nevznikne pružné pevné těsto.Pokud by náhodou bylo moc suché či lepivé,přidejte trošičku vody či glutenu.
  4. když jsou houby i cibulka hezky dohněda opečené, přidejte česnek, papriku a kmín a ještě rychle osmahněte
  5. zalijte vývarem, osolte a přidejte na malé kostičky nakrájený seitan
  6. vložte hrnec s pokličkou do trouby a pečte 1h 45m, jednou za čas zkontrolujte a promíchejte
  7. poté do hrnce přidejte nakrájenou kapustu, jemně promíchejte, pokud by v hrnci bylo velmi málo tekutiny, tak ještě podlejte a vraťte do trouby na dalších 45 minut, jednou za čas zamíchejte
  8. pokud chcete, nakonec zahustěte kapustu domácí jíškou – já to udělala,ale není to nutné

Bramborové knedlíčky*

  1. brambory uvařte ve slupce, aby byly uprostřed měkké, ale nerozpadaly se, slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle
  2. pokud chcete,přidejte lněné vajíčko, trochu soli a postupně zapracovávejte mouku
  3. hnětejte dokud nevznikne pružné nelepivé těsto, přidávejte mouku dle potřeby
  4. rozdělte těsto na 4 části, z každé udělejte váleček a odkrajujte špalíčky
  5. knedlíčky vkládejte do vařící lehce osolené vody a vařte dokud nevyplavou na povrch

*Poznámky

  • vitální gluten seženete ve zdravé výživě, či na internetu – často se prodává pod názvem Seitan Fix, ten je ovšem dražší, než když si koupíte prostě jako vitální gluten. Praštěný.
  • pokud jste ještě nevyráběli domácí seitan, stejně se toho nebojte! Je to opravdu tak jednoduché jak jsem napsala-stačí smíchat ingredience a hnětat několik minut, dokud těsto není pořádně pružné. Já používám nejraději hnětací robot, protože tam stačí vše nasypat a na pár minut zapnout,ale hravě to zvládnete i rukou – jakmile jsou ingredience spojené, vyklopte je na pracovní plochu a zpracovávejte.
  • když jsem vyráběla knedlíčky, tak mi vypověděla službu váha, tudíž jsem vám nemohla napsat přesné hmotnosti, ale žádný strach není to věda a je to dost intuitivní. Mouku přidávejte dokud těsto nebude hezky pružné, jednolité a nelepivé.
  • nejlepší je druhý den! 🙂

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *