Hummus s dušenou zeleninou a la shakshuka

Co si budeme povídat, hummus to v češtině zrovna nevyhrál. Zatímco náš český humus pochází z latinského slova pro půdu, název pasty z cizrny a sezamových semínek je odvozen z arabského himmas, což je cizrna. Je to pro tuhle dobrotu opravdu nešťastná shoda okolností, znám dokonce lidi co si z něj dělají legraci, no věřili byste tomu?

My ale máme hummus rádi a je to náš kamarád, protože víme, že je uvnitř moc dobrý a zdravý. Už jsem ozkoušela snad každou kupovanou verzi, ale nevím co do toho strkají, protože skoro vždycky chutná tak nějak nesprávně. Naštěstí není nic jednoduššího, než si ho udělat doma, stačí mít mixér a asi tak 5 minut času. Dohromady s dušenou zeleninou a la shakshuka tvoří rychlé, syté a barevné jídlo, po kterém se utlučete 🙂

Když jsme byli na výletě v Izraeli, navštívili jsme vyhlášený podnik v Tel Avivu, kde údajně dělají úplně nejlepší hummus ever. Vypadalo to tam jako v nějaké zaplivané jídelně, ale bylo tam narváno a to co nám přistálo na stole byla božská mana. Kromě pasty z cizrny dělali i další verze z různých druhů mě neznámých luštěnin a člověk si mohl objednat misku s trochou od každé. K tomu podávali teplý pita chléb, syrovou neoloupanou cibuli a spoustu citronové šťávy s chilli papričkami. Nutno říct, že jsme se nacpali k prasknutí a dodnes na tu ňamku vzpomínáme. A já doufám, že až jednou budu velká, odhalím jejich kulinářské tajemství.


vyhlášený hummus z Tel Avivu


3 porce
příprava 30 minut

Ingredience

Hummus

  • 2 plechovky cizrny
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • špetka mletého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Dušená zelenina

  • 3 papriky kapie
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • olej
  • sůl

K podávání

  • opečená bagetka či pita chléb
  • hladkolistá petrželka
  • olivový olej
  • citron

Postup

Dušená zelenina

  1. na oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, po pár minutách přidejte nakrájenou mrkev a papriku a chvíli restujte
  2. přidejte římský kmín, koriandr, mletou papriku, nové koření a rajčata, podlejte trochou vody a nechte dusit dokud se tekutina nezredukuje a zelenina není měkká – asi 20 minut

Hummus

  1. zatímco se dusí zelenina, zceďte a propláchněte cizrnu a dejte ji do mixéru společně se všemi zbylými ingrediencemi
  2. mixujte dokud není hummus co nejhladší, přidejte trochu vody pokud je moc hustý (já přidala 2 lžíce)
  3. servírujte společně s dušenou zeleninou, štědře posypané hladkolistou petželkou a zakápnuté olivovým olejem a citronovou šťávou

Poznámky

  • tahini je pasta, která se vyrábí ze sezamových semínek a je nezbytně důležitou ingrediencí každého správného hummusu. Seženete ji ve zdravé výživě, arabských speicalitách a některých supermarketech.
  • k zelenině klidně přihoďte co máte zrovna v ledničce! Určitě bych ponechala papriky a rajčata, ale takový lilek či cuketa navíc..mňam 🙂
  • kdo to már rád spicy, nechť přihodí k zelenině chilli papričku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *