Úžasný indický dal z červené čočky s domácím veganským naanem

Indická kuchyně je báječná a skýtá nepřeberné možnosti pro vegetariány a vegany, protože je založena především na bezmasých jídel z luštěnin. Moc ráda chodím do indických restaurací, páč si připadám jak Alenka v říši divů, když si můžu vybrat z tolika položek na menu. Jediné jídlo, které mi chybí je právě dal, protože ten se velmi často dělá se smetanou a máslem a zrovna jak na potvoru je to mé oblíbené. Proto jsem se vyzbrojila arzenálem indického koření a dělám si ho doma 🙂

Vím, že většina lidí nemá v zásobě méně dostupné koření jako je kardamon či garam masala, ale obzvlášť veganům doporučuji své kořenky rozšířit co nejvíce, protože se vám otevřou možnosti mnoha světových kuchyní. Já si objednala tunu koření přes internet a tak teď můžu experimentovat, z čehož mám velkou radost. Obzvlášť u indických jídel je rozmanitost koření důležitá, protože s pouhým žlutým kari nikdy nevytvoříte tak hlubokou chuť, jako najdete v jídlech z restaurace.

Dnes jsem se rozhodla hecnout a udělat si i domácí naan – ten běžný opět není veganský. Dělá se z kynutého těsta, takže vás čeká trochu hnětení a čekání než vykyne, proto pokud spěcháte, dejte si dal s dušenou jasmínovou rýží.


4 porce
příprava 1h 30m, samotný dal 45m
recept na Naan pochází z Conoisseurusveg 

Ingredience

Dal

  • 350g červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 800ml zeleninového vývaru (já použila sypký Alnatura)
  • 200ml sojové smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 5 cm zázvoru
  • 70g veganského másla (já použila Alsan)
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 zelené kardamony
  • 1 černý kardamon
  • 1 malá skořice
  • 3 hřebíčky
  • 2 lžičky garam masaly
  • velká špetka muškátového oříšku
  • malá hrstka kari listů (optional)
  • chilli dle chuti (optional)

Naan

  • 110ml vlažného rostlinného mléka
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 110ml rostlinného mléka pokojové teploty
  • 1 lžička jablečného octa
  • cca 400g chlebové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje

K podávání

  • čerstvý koriandr

Postup

Dal

  1. ve větším, ideálně nepřilnavém hrnci opékejte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, římský kmín a zelený a černý kardamon, zhruba 7 minut, než je cibule lehce opečená a směs krásně voní
  2. přidejte rajčatový protlak, drcená rajčata, červenou čočku, zeleninový vývar a sojovou smetanu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni vařit zhruba 20 minut, občas zamíchejte a zkontrolujte zda se tekutina nevyvařila, kdyžtak podlejte.
  3. když směs začne houstnout sundejte pokličku, osolte a vařte zhruba dalších 10 minut, dokud není směs téměř kašovitá. V této fázi má čočka tendenci se přichytávat, proto často míchejte, čímž dosáhnete i krémovější konzistence.
  4. tradá! podávejte posypané čerstvým koriandrem s dušenou jasmínovou rýží, či domácím naanem

Naan

  1. do velké mísy nalijte vlažné mléko (ohřát na cca 40°C), přidejte lžičku cukru, sušené droždí, zamíchejte a nechte 10 minut odložete, ať si kypí
  2. v malé misce smíchejte mléko normální teploty s lžičkou jablečného octa, tím se mléko srazí
  3. když droždí vytvoří pěnu, přidejte do mísy mléko s octem, sůl a olej a asi 300g mouky
  4. začněte těsto zpracovávat buď rukou, nebo v hnětacím robotu a postupně přidejte až dalších 100g mouky, podle lepivosti
  5. hnětejte na pomoučeném válu nebo v robotu dokud se nevytvoří pevné, pružné a velmi lehce lepivé těsto – ručně asi 10 minut, v robotu 3 minuty
  6. přesuňte těsto do olejem vymazané misky, přikryjte utěrkou a nechte ho dát si šlofík v peřince, nebo na jiném teplém místě na 1 hodinu
  7. když těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly a každý vyválejte do oválné placky nebo jak se vám to povede
  8. rozpalte nepřilnavou pánev a jemně jí vytřete olejem. Pánev by měla být velmi horká.
  9. stáhněte plamen na půlku, položte na pánev první placku a přiklopte. Nechte opékat zhruba 2 minuty, poté se podívejte zda se už naan opekl, otočte a pečte další minutu z druhé strany, dokud se nevytvoří puchýřky
  10. postup opakujte s každou plackou a naan podávejte ihned teplý

Poznámky

  • pokud si budete kupovat indické koření, nezapomeňte přihodit černou sůl kala namak, ve které je síra a tak se hodí do jídel, která imitují vajíčka jako je sojanéza či míchané tofu
  • tradiční naan se peče v tandoori troubě a proto je o trochu křupavější než ten co si dokážeme vyrobit doma. Pro co nejvyšší míru křupavosti je důležité mít opravdu hodně rozpálenou pánev.
  • s kořením v dalu se nebojte experimentovat, ale na běžné žluté kari ze supermarketu radši zapomeňte 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *