Boršč s polskými kroketkami

Když jsem poprvé zjistila, že existuje něco jako polské kroketky, tedy plněné palačinky obalené ve strouhance a usmažené, mé srdce ihned zajásalo. Já si totiž myslela, že obyčejná palačinka je finální a nejdokonalejší forma! Je teda pravda, že je to jídlo mimořádně syté a kdybych ho jedla pravidelně, tak asi dostanu infarkt, ale přesně proto se servírují se svěžím zeleninovým borščem – abychom odlehčili svědomí 🙂

Jako náplň jsem použila kysané zelí a houby, ale klidně buďte kreativní a přidejte tofu, tempeh, kapustu, či co vás napadne. Stejně tak do boršče můžete přihodit brambory, petržel nebo rajčata, zkrátka co je zrovna po ruce. Jen řepu nevynechávejte, pak by to totiž nebyl boršč 😛


8 porcí
příprava 1h 15m

Ingredience

Boršč

  • 3 větší řepy (asi 700g)
  • 1 velká mrkev
  • 1/4 hlávky zelí
  • 3 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • pár kuliček pepře
  • 2l zeleninového vývaru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • olej

Kroketky

  • 500ml sojového mléka
  • 300-350g pohankové či pšeničné hladké mouky
  • 7 velkých žampionů
  • 1 cibule
  • 2 hrsti kysaného zelí
  • špetka drceného kmínu
  • 4 lžíce hrašky
  • strouhanka
  • kopr
  • sůl
  • olej

K podávání

  • veganská zakysaná smetana či jogurt
  • čerstvý kopr nebo v sezóně na drobno nasekané lístky červené řepy

Postup

Boršč

  1. všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, zelí nakrouhejte a opékejte v hrnci s kořením na troše oleje 10 minut
  2. zalejte zeleninovým vývarem a vařte bez pokličky asi 30-40 minut, než je zelenina měkká a polévka má krásně purpurovou barvu
  3. dochuťte solí a citronovou šťávou, podávejte s vege zakysanou smetanou či jogurtem, posypané čerstvě mletým pepřem a koprem

Kroketky

  1. zatímco se vaří boršč, připravte si těsto na palačinky: metličkou rozšlehejte mouku se špetkou soli v mléce, množství mouky upravte podle hustoty
  2. palačinky klasicky smažte na pánvičce s úplnou kapičkou oleje z obou stran
  3. na náplň opečte na pánvi cibulku, přidejte houby a restujte dokud nepustí vodu a ta se nezredukuje, poté přidejte posekané vymačkané kysané zelí, špetku kmínu, sůl a dle chuti kopr
  4. palačinky plňte a rolujte tak jako jsem popsala zde při výrobě jarních závitků 🙂 (2 lžíce náplně dejte na spodní třetinu palačinky, přeložte zespod, poté z obou stran a pevně zarolujte)
  5. rozšlehejte hrašku s trochou vody, tak aby vzniklo řidké těstíčko. Palačinky namočte do těstíčka a obalte ve strouhance
  6. obalené zarolované palačinky osmažte ze všech stran na oleji,podávejte ihned teplé s borščem

Poznámky

  • pokud jste ještě neměli tu čest s hraškou, je na čase to změnit! Hraška je geniální český výrobek z hrachu, takový jemný prášek, který se dá použít na zahuštení jídel, do pečení, nebo jako imitace vajíčka při obalování. Existuje několik druhů a dají se sehnat ve zdravých výživách.
  • tradiční slané francouzské palačinky  „galetky“  se dělají z pohankové mouky, tak to zkuste také – jsou zdravější a imho i chutnější
  • věděli jste, že pokud nedáte do těsta na palačinky vajíčko, nestane se vůbec nic? Těsto se trhat nebude, není v tom žádný fígl, vajíčko je zkrátka zbytečné!
  • vůbec se nebojte, že by se vám závitky z palačinek při obalování rozmotaly, ty potvorky lepí
  • pokud máte po ruce vege máslo jako Alsan, zkuste udělat palačinky na něm pro lepší chuť

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *