Onigirazu aka sushi sendviče

Další kousek pro milovníky sushi – onigirazu, známé též jako sushi sendviče. Tahle genialita vznikla z onigiri, což jsou takové trojuhelníky či kuličky z rýže plněné rybou nebo zeleninou a obalené v řase. Onigiri jsou populární především jako snack, nebo rychlé jídlo, které koupíte asi v každém japonském obchodě. Já je ochutnala ve Vietnamu, respektive jsem ochutnala pouze jeden, protože ten druhý jsem v rámci piknikování utopila v jezeře Hoan Kiem – takže pokud by vás to zajímalo, onigiri plavou na hladině a nepotopí se, což by do nich jeden neřekl.

Ale zpátky k sendvičům! Jsou bezva, protože do nich můžete dát vaši oblíbenou sushi náplň a vzít si je jako svačinu do školy či do práce, nebo jimi ohromit kamarády na pikniku (já to mám v plánu hned jak bude sluníčko 🙂 ). Chutnají mi víc než onigiri (víc dobrot a méně rýže)  a možná i víc než sushi, protože se do nich můžete pořádně zahryznout.

Udělala jsem dva druhy, které byly super a tak je s vámi nasdílím, ale nebojte se experimentovat. Když jsem si o nich četla na internetu, viděla jsem ty nejdivnější kombinace (jakože cheddar, slanina a vejce), takže je zde asi opravdu dovoleno vše. Go crazy!

P.S. našla jsem vcelku foolproof návod na vaření sushi rýže – zkuste to a uvidíte 🙂


4 sendviče – 2 kousky od každého, pro dva hladovce nebo čtyři nehladovce
příprava 1h

Ingredience

„Tuňákové“ onigirazu

  • 1/2 plechovky cizrny
  • 2 lžíce sojanézy (Kalma, Spak, či domácí)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky nori vloček
  • 1 jarní cibulka
  • červená paprika
  • dva listy salátu
  • 2 pláty řasy nori

Avokádovo-okurkové onigirazu

  • 1 zralé avokádo
  • 1/4 okurky
  • 1 lahůdkové tofu
  • 3 lžičky sojové omáčky
  • wasabi
  • sezamová semínka
  • 2 pláty řasy nori

Rýže

  • 1 hrnek sushi rýže
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

K tomu

  • potravinová folie

Postup

Rýže

  1. rýži dejte do hrnce, přidejte vodu tak aby byla rýže ponořená a poté tam strčte ruku a lehce mněte rýži prsty, abyste z ní uvolnili škrob – voda postupně zbělá
  2. poté vodu slijte a opakujte postup, dokud nebude voda téměř čirá, dokonalé to být nemusí
  3. když máte hotovo, slejte z rýže všechnu vodu a přidejte 1 hrnek vody
  4. přiveďte rýži k varu, ihned přiklopte velmi těsnou pokličkou (popřípadě pod ni dejte utěrku či alobal, aby to opravdu dobře těsnilo – toto je velmi důležité) a dejte hrnec na nejnižší možný plamen na nejmenší možný hořák
  5. přesně za 10 minut rýži vypněte, ještě ji nechte minutku dojít a pak odklopte
  6. rýži velmi jemně přesuňte do dřevěné misky či na dřevěné prkénko a rozprostřete aby trochu zchladla
  7. v kastrůlku si ohřejte ocet,přidejte cukr aby se rozpustil (nevařte!) a trochu soli
  8. velmi lehounce vmíchejte ocet s cukrem do rýže, ideálně nejdřív 2/3, potom ochutnejte

„Tuňákové“ onigirazu

  1. v misce rozšťouchejte cizrnu vidličkou, přidejte sojanézu, nadrobno nasekanou jarní cibulku, nori vločky a ochuťte solí a citronovou šťávou
  2. na prkénko si připravte kus potravinové folie a doprostřed plát řasy nori
  3. doprostřed nori dejte blob rýže a jemně ho rozhrňte namočenou rukou, následujte pár lžičkami cizrnové náplně, listem salátu a kolečky papriky. Nakonec přijde další vrstva rýže.
  4. nyní spojte dvě a dvě protilehlé strany nori, jako byste skládali psaníčko (asi lépe pochopíte z obrázku 🙂
  5. sendvič pevně zabalte do potravinové folie, dejte stranou a postup opakujte

Avokádovo-okurkové onigirazu

  1. lahůdkové tofu si vymačkejte, rozřízněte na tři tenké plátky a namarinujte v sojové omáčce
  2. postupujte jako u tuňákového onigirazu – nejdříve rýže, potom náplň (plátky okurky, avokáda, plátek tofu, lehce potřít wasabi, posypat sezamem) a opět rýže
  3. zabalte stejným způsobem a postup opakujte

Podávání

  • nechte sendviče chviličku odležet, aby nori nasákla vlhkost z rýže a změkla,poté ostrým namočeným nožem rozřízněte i s folií v půli a zabalte na piknik 🙂

Poznámky

  • pokud jste zmatení ohledně motání, mrkněte třeba sem, jen tu rýži tak nezplácávejte, to se nemá 😛
  • je důležité se k rýži chovat ohleduplně, pokud ji začnete divoce míchat, začne se uvolňovat gluten a rýže bude lepivá tím špatným způsobem, jako lepidlo
  • do sendvičů se vejde překvapivě hodně náplně, tak nešetřete
  • při balení sendvičů je třeba je lehce zmáčknout, ale nepočochněte je moc, jsou to něžné květinky
  • pokud budete čekat dlouho než své sendviče sníte, nori může být příliš měkká a mushy, ale mě je to třeba fuk
  • použijte čerstvě otevřený balíček nori sheets, můj tu už nějakou dobu ležel načatý a hůř se s řasou pracovalo
  • a určitě si kupte kvalitní sushi rýži, dělá to ohromný rozdíl

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *