Seitan bourguignon s gratinovanými bramborami a glazovanými šalotkami

Boeuf bourguignon byl můj první velký kulinářský počin, poté co jsme v pubertě shlédla film Julie & Julia, který jak teď koukám nemá zas tak skvělý hodnocení, ale já si nemůžu pomoct a mám ho stejně ráda. Je tam totiž Meryl Streep a spousta jídla, což je sám o sobě skvělý recept. No ale protože je to klasická francouzská kuchyně, tak se tam všechno jídlo topí ve spoustě másla a slovem „jídlo“ myslím kousky zviřátek. Proto jsem se rozhodla vytvořit veganized verzi tohohle slavného a geniálního receptu a dámy a pánové, je to bašta. Jen se chudák Julia Child asi obrací v hrobě.

Je to jídlo krásné a slavnostní, které podle mě rád zblajzne i masožrout. Recept vypadá dlouze a komplikovaně, ale jakmile strčíte bourguignon do trouby, máte skoro hotovo a už vám zbývá jen těšit se jak se nadlábnete. A protože si tak skvělé jídlo vyžaduje vybranou společnost, podávám ho s gratinovanými bramborami podle další velké kuchařky – mé babičky.


5-6 porcí
příprava 2h 45m, samotná práce tak 1h 30m

Ingredience

Seitan

  • 150g vitálního glutenu
  • 100ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Bourguignon

  • 3 velké cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 bulvy celeru
  • 500g hlívy ústřičné
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička tymiánu (nebo snítka čerstvého)
  • 4 stroužky česneku
  • 500ml dobrého suchého červeného vína (správně burgundského, ale víte jak…)
  • cca 500ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce veganského másla (Alsan)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Glazované šalotky

  • 1 balení šalotek, čím menší tím lepší
  • 200ml červeného vína
  • 1 lžíce veganského másla (Alsan)
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky tymiánu (nebo snítka)
  • snítka petrželky (já ji neměla a prd se stalo)

Gratinované brambory

  • 1-1,5 kg brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 50g veganského másla (Alsan)
  • 1 sojová smetana
  • sůl

Postup

Seitan

  1. smíchejte zvlášť všechny suché ingredience, zvlášť mokré ingredience a pak vše dohromady a hnětejte
  2. nejlepší jepoužít hnětací robot, ten nechte zaplý asi 3 minuty, pokud nemáte tak se nic neděje a hnětejte rukama než vznikne pružné pevné těsto
  3. seitan nakrájejte na menší kousky nepravidelných tvarů, na velikosti jednou tolik nabyde

Bourguignon

  1. předehřejte troubu na 180°C
  2. v hrnci, který následně strčíte do trouby opékejte na másle a trošičce oleje nakrájenou cibuli, dokud není hnědá – asi 10 minut na středním plameni
  3. přidejte nakrájenou mrkev, celer, hlívu a česnek a opékejte dalších 5-10 minut
  4. přidejte uzenou papriku, bobkový list, tymián, pepř a sůl, zalejte červeným vínem a vývarem
  5. do směsi naskládejte seitan. Měl by být tak tak ponořený, pokud máte málo tekutiny, přidejte trochu vývaru
  6. hrnec přikryjte pokličkou a přesuňte do trouby na 2h, jednou za čas zkontrolujte a zamíchejte
  7. seitan je hotový, když je tak akorát měkký a skoro všechna tekutina se zredukovala na šťávu

Glazované šalotky

  1. oloupané šalotky (přeji hodně zábavy 😉 ) opéčte celé na másle v malém kastrůlku
  2. zalejte vínem, přidejte bobkový list, tymián a petrželku, přikryjte pokličkou a nechte na co nejmírnějším plameni dusit zhruba 30 minut, dokud nejsou cibulky měkké a tekutina zredukovaná (kdyby se vám zredukovala dříve, podlijte trochou vody)

Gratinované brambory

  1. celé brambory uvařte, popřípadě oloupejte, mě se nechtělo
  2. když zchladnout, nakrájejte je na plátky a dejte vrstvu do zapékací misky vytřené máslem
  3. vrstvu brambor osolte, poklaďte plátky másla a potřete rozmačkaným česnekem
  4. postup opakujte, dokud vám nedojdou brambory
  5. poslední vrstvu zalejte sojovou smetanou a strčte do trouby na 200°C na asi 30 minut, než vznikne zlatavá kůrčička

Podávání

  • Seitan bourguignon podávejte ozdobený glazovanými šalotkami s gratinovanými bramborami a třeba malým rukolovým salátkem

Poznámky

  • u všech jídel jako je tento, kde se snažím přetvořit dušený masový recept, používám velké množství cibule, kterou je důležité opéct pěkně do hněda, jako by člověk dělal guláš
  • v originálním receptu se mimo jiné dělají houby zvlášť, stejně jako cibulky, ale podle mě je to ztráta času a houby dodají dušenému seitanu další level chuti. Použila jsem hlívu, páč nic jinýho neměli a byla jsem moc ráda, ale pokud ji nemáte po ruce, použijte žampiony, ideálně hnědé či portobello.
  • brambory můžete přihodit do trouby k seitanu, ale počítejte že se budou dělat trochu dýl a taky je dejte do horního patra
  • nejlépe chutná druhý den!
  • šťastné vaření a dobrou chuť 🙂

One thought on “Seitan bourguignon s gratinovanými bramborami a glazovanými šalotkami

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *