Jaro je tu a s ním další recept na jídlo, které chutná skvěle, ale má pitomý název i vizáž. Čočková sekaná se té klasické rozhodně nepodobá chutí (protože je mnohem lepší 😉 ), spíše podivnou hnědou formou. Kdo jste ji ještě nevyzkoušel, vzhůru do toho, blíží se Velikonoce a na tomhle jídle je něco co mi je velmi připomíná, přestože neobsahuje mrtvá zviřátka ani vajíčka.
Seznam ingrediencí je tradičně trochu delší,ale vůbec se nebojte nedržet se receptu – přidejte zeleninu co máte rádi a po ruce, houby budou taky bezva,pro uzenější chuť třeba i tempeh. Hlasuji pro ponechání kořenové zeleniny, jablíčka a slunečnicových semínek a je důležité směs dobře ochutit, aby to nebyla jen taková čočka ve tvaru kvádru 🙂
Hodně receptů používá glaze (jakože glazuru,polevu) a já ji použila také,ale velmi málo a náhodně z toho co jsem našla doma. Má kombinace byl tedy pouze zbytek kečupu, datlový sirup a balzamiko ocet, ale můžete použít i jablečné pyré či javorový sirup. Jako formu jsem použila klasickou zapékací misku, protože nic jiného nevlastním a toto množství je na ni tak akorát. Pokud chcete, aby výsledek tradiční sekanou připomínal alespoň tvarem, použijte formu na chléb, či „srnčí hřbet“ – pak ale množství rozpůlte, nebo použijte formy dvě.
8 porcí
příprava 1,5 h
Ingredience
- 1,5 hrnek čočky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3/4 hrnku ovesné mouky
- 2 mrkve
- 1/3 celeru
- 1 pórek
- 1 zelené jablko
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce opražených slunečnicových semínek
- 2 lžíce vlašských oříšků (optional)
- 2 lžíce lískových oříšků (optional)
- hrst rozinek (optional)
- 2 hrsti smažené cibulky (optional)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička majoránky
- 3 lžíce mletých lněných semínek
- 2 bobkové listy
- snítka rozmarýnu
- 3 kuličky nového koření
- olej
- pepř
- sůl
Postup
- čočku uvařte do měkka společně s bobkovým listem, rozmarýnem a novým kořením
- mrkev a celer nastrouhejte, pórek a cibuli nakrájejte a vše opečte na troše oleje, dokud není zelenina pěkně zlatavá
- v mixéru rozmixujte opražená slunečnicová semínka a případně další oříšky, které používáte
- smíchejte si lněná semínka s půl hrnkem vody a nechte chvilku odstát, aby vzniklo lněné vajíčko
- když je čočka měkká, přidejte zhruba 3/4 do mixéru a rozmixujte na kaši
- čočkovou hmotu přendejte do misky a přidejte všechny zbylé ingredience – nerozmixovanou čočku, opečenou zeleninu, 3 rozmačkané stroužky česneku, nastrouhané jablíčko, rozinky, sojovou omáčku, dijonskou hořčici, majoránku, ovesné vločky a ovesnou mouku, lněné vajíčko a vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem
- tenhle výtvor o velikosti malého savce přesuňte do zvolené nádoby vyložené pečícím papírem, hezky uhlaďte stěrkou a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 50 minut
K podávání
- bramborová kaše či pečené brambory (kaše je nejlepšejší)
- salátek z mrkve a celeru, špenát, fazolky…
- hořčiceeeeeee
Poznámky
- pokud nejste velmi početná rodina, tak vám tohle množství vydrží alespoň na dva dny, což je ale dobrá zpráva, protože čočková sekaná je dobrá i na studeno
- před krájením ideálně chvilku počkejte až trochu zchladne, nebude se vám pak rozpadat
- ovesná mouka = rozmixované ovesné vločky
- pokud vás zajímá celerový salátek, je to má oblíbená a superjednoduchá kombinace nastrouhaného celeru, mrkve, vege mayo, citronové šťávy, soli a pepře 😉
- obvykle píšu množství v gramech, ale nefachá mi váha. Co vám vyhovuje víc?
- omlouvám se za horší kvalitu fotek, měla jsem špatně nastavený foťák a zjistila to až když bylo příliš pozdě – rozumějte snězeno 🙂