Lentil loaf aka Čočková sekaná

Jaro je tu a s ním další recept na jídlo, které chutná skvěle, ale má pitomý název i vizáž. Čočková sekaná se té klasické rozhodně nepodobá chutí (protože je mnohem lepší 😉 ), spíše podivnou hnědou formou. Kdo jste ji ještě nevyzkoušel, vzhůru do toho, blíží se Velikonoce a na tomhle jídle je něco co mi je velmi připomíná, přestože neobsahuje mrtvá zviřátka ani vajíčka.

Seznam ingrediencí je tradičně trochu delší,ale vůbec se nebojte nedržet se receptu – přidejte zeleninu co máte rádi a po ruce, houby budou taky bezva,pro uzenější chuť třeba i tempeh. Hlasuji pro ponechání kořenové zeleniny, jablíčka a slunečnicových semínek a je důležité směs dobře ochutit, aby to nebyla jen taková čočka ve tvaru kvádru 🙂

Hodně receptů používá glaze (jakože glazuru,polevu) a já ji použila také,ale velmi málo a náhodně z toho co jsem našla doma. Má kombinace byl tedy pouze zbytek kečupu, datlový sirup a balzamiko ocet, ale můžete použít i jablečné pyré či javorový sirup. Jako formu jsem použila klasickou zapékací misku, protože nic jiného nevlastním a toto množství je na ni tak akorát. Pokud chcete, aby výsledek tradiční sekanou připomínal alespoň tvarem, použijte formu na chléb, či „srnčí hřbet“ – pak ale množství rozpůlte, nebo použijte formy dvě.


8 porcí
příprava 1,5 h

Ingredience

  • 1,5 hrnek čočky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3/4 hrnku ovesné mouky
  • 2 mrkve
  • 1/3 celeru
  • 1 pórek
  • 1 zelené jablko
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce opražených slunečnicových semínek
  • 2 lžíce vlašských oříšků (optional)
  • 2 lžíce lískových oříšků (optional)
  • hrst rozinek (optional)
  • 2 hrsti smažené cibulky (optional)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • 3 lžíce mletých lněných semínek
  • 2 bobkové listy
  • snítka rozmarýnu
  • 3 kuličky nového koření
  • olej
  • pepř
  • sůl

Postup

  1. čočku uvařte do měkka společně s bobkovým listem, rozmarýnem a novým kořením
  2. mrkev a celer nastrouhejte, pórek a cibuli nakrájejte a vše opečte na troše oleje, dokud není zelenina pěkně zlatavá
  3. v mixéru rozmixujte opražená slunečnicová semínka a případně další oříšky, které používáte
  4. smíchejte si lněná semínka s půl hrnkem vody a nechte chvilku odstát, aby vzniklo lněné vajíčko
  5. když je čočka měkká, přidejte zhruba 3/4 do mixéru a rozmixujte na kaši
  6. čočkovou hmotu přendejte do misky a přidejte všechny zbylé ingredience – nerozmixovanou čočku, opečenou zeleninu, 3 rozmačkané stroužky česneku, nastrouhané jablíčko, rozinky, sojovou omáčku, dijonskou hořčici, majoránku, ovesné vločky a ovesnou mouku, lněné vajíčko a vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem
  7. tenhle výtvor o velikosti malého savce přesuňte do zvolené nádoby vyložené pečícím papírem, hezky uhlaďte stěrkou a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 50 minut

K podávání

  • bramborová kaše či pečené brambory (kaše je nejlepšejší)
  • salátek z mrkve a celeru, špenát, fazolky…
  • hořčiceeeeeee

Poznámky

  • pokud nejste velmi početná rodina, tak vám tohle množství vydrží alespoň na dva dny, což je ale dobrá zpráva, protože čočková sekaná je dobrá i na studeno
  • před krájením ideálně chvilku počkejte až trochu zchladne, nebude se vám pak rozpadat
  • ovesná mouka = rozmixované ovesné vločky
  • pokud vás zajímá celerový salátek, je to má oblíbená a superjednoduchá kombinace nastrouhaného celeru, mrkve, vege mayo, citronové šťávy, soli a pepře 😉
  • obvykle píšu množství v gramech, ale nefachá mi váha. Co vám vyhovuje víc?
  • omlouvám se za horší kvalitu fotek, měla jsem špatně nastavený foťák a zjistila to až když bylo příliš pozdě – rozumějte snězeno 🙂

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *