Brownie dort s pomerančovým ganache

Tento dort vznikl z čisté lásky k brownies, dortům a mé nejlepší kamarádce, která oslavila čtvrt století (všechno nejlepší, Irisko! 🙂 ). Je skvělý hned z několika důvodů:

  1. je bezlepkový a veganský, ale chutná jako by nebyl
  2. je to kombinace brownies a dortu. Come on!
  3. padne na něj půl kila čokolády
  4. je pomerančový, takže je v něm určitě nějaký vitamin C
  5. nakrmíte s ním celou rodinou
  6. nic netušící hosty můžete šokovat tajnou ingrediencí

Ta supertajná ingredience jsou fazole, což pro zkušeného vegana není žádný velký objev, ale pro lidi, kteří slovo „fazole“ vnímají skoro jako nadávku je to naprosto nemyslitelná přísada do dortu.  My vegani hold musíme cpát ty večně se nedostačující bílkoviny úplně všude!

Slibuji vám ale, že to nikdo ani omylem nepozná, naopak se všichni budou oblizovat za ušima a křičet „chocolate overload“ (a budou mít pravdu). A protože je jeho výroba velmi jednoduchá a ingredience máte dost možná doma (pokud nemáte ve spíži půl kila čokolády tak se nad sebou prosím zamyslete), můžete se do výroby pustit co by dup!

1-16 porcí (čistě individuální. My ho snědli asi v 14 lidech)
příprava 2 hod, začít den předem

Ingredience

Brownies (psáno na 1 patro, vynásobte 3x)

  • 1 plechovka červených fazolí (kidney beans)
  • 40g ovesných vloček (použijte GF pokud chcete mít dort bezlepkový)
  • 10g kakaa
  • 75g agáve sirupu (nebo podobného)
  • 60ml oleje (já použila řepkový)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100g čokolády na vaření (já použila Fin Carré z lidlu a byla super)

Pomerančový ganache (množství na celý dort)

  • 200g čokolády na vaření (alespoň 50%)
  • 300ml sojového mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 2 lžičky oleje (já použila řepkový)

Postup

Brownies

  1. den předem si upečte brownies, aby do druhého dne ztuhli (nebo jim dejte alespoň pár hodin v ledničce).
  2. všechny ingredience na brownies kromě čokolády dejte do kuchyňského robota a mixujte cca 5 minut, než bude mít směs co nejjemnější konzistenci.
  3. čokoládu si nasekejte na kousky a přidejte ke směsi.
  4. dortovou formu o průměru +-23cm vyložte pečícím papírem a rozprostřete do ní rovnoměrně směs.
  5. pečte na 180°C 18 min, poté nechte asi hodinu vychladnout a opatrně vyklopte.
  6. pro třípatrový dort opakujte ještě 2x 🙂

Pomerančový ganache

  1. čokoládu nasekejte na malé kousky a nastrouhejte kůru z celého pomeranče
  2. mléko přiveďte k varu spolu s pomerančovou kůrou a cukrem
  3. čokoládu zalejte mlékem, tak aby byla zcela ponořená, přiklopte a nechte 5 minut odstát
  4. přilejte olej a metličkou od středu začněte šlehat mléko s čokoládou než vznikne jemný krém
  5. nechte v ledničce lehce ztuhnout, aby měl ganache konzistenci, která příliš neztéká, ale stále se dá polít dort – to může trvat třeba hodinu.

Dort

  1. sestavte dort: brownie (hladkou stranou dolů), potřete 1/3 ganache, další brownie, potřete 1/3 ganache, třetí brownie (hladkou stranou nahoru!) , polijte celý dort a ozdobte. Podávejte nejlépe při pokojové teplotě.
  2. bonus! 🙂 Ze zbylého pomeranče si udělejte rychlou marmeládu – oloupejte ho a nakrájejte na kousky, přidejte dvakrát tolik cukru a trochu vody a povařte do zhoustnutí. Já marmeládu použila spolu s ganache jako pojivo dortu, ale klidně se to bez ní obejde.

Poznámky

  • při vyklápění buďte opatrní, ať se vám nezlomí – nejlepší je sundat strany formy a následně oklopit na prkénko/talíř a nechat několik hodin ztuhnout před další manipulací.
  • doufám, že jste pochopili, že tenhle dort můžete sníst celý na jednou a bude to v úplném pořádku, protože je v podstatě zdravý
  • recept na brownie pochází odsud, slečna o brownies něco ví! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *