Hřejivý krém z červené čočky a uzeného tofu

Postup k liberálnější společnosti neprobíhá tak rychle jak bych si přála, protože stále není, z mě nepochopitelných důvodů, společensky přijatelné uložit se k zimnímu spánku a přečkat tohle příšerné období v teple pelíšku.  Zvolila jsem tedy jinou strategii a tou je obklopování se teplými a hřejivými věcmi. Tato polévka je jednou z nich.

Natáhněte fluffy ponožky, teplý svetr a uvařte si superjednoduchý  čočkový krém (od té doby co jsem dostala k vánocům skvělý mixér jsem přešla téměř výhradně na tekutou stravu 🙂 ), který je plný česneku, zázvoru, chilli a kurkumy, takže vás zahřeje a ještě si posílíte imunitu. Pokud nemáte po ruce tofu, tak se nic neděje, zkuste přidat třeba kapku rostlinné smetany a uzenou papriku. Jako obvykle se fantazii meze nekladou, ale jestli tam šoupnete mátu, tak se budu mračit.


6 porcí
příprava 40 minut

Ingredience

  • 300g červené čočky
  • 200g uzeného tofu
  • 3 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • asi 4 cm zázvoru
  • 100g rajčatového protlaku
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • 3 lžičky garam masala
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky oregana
  • chilli dle chuti (já 1 lžičku chilli flakes)
  • asi 5 lžiček citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, olej, cukr/agáve sirup/cokoliv sladkého

Postup

  1. na oleji opékejte cibuli dokud nezačne hnědnout, poté přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a ještě minutu restujte
  2. přidejte veškeré koření, rajčatový protlak a nechte minutku provonět
  3. zalejte zeleninovým vývarem, lupněte k tomu červenou čočku, rozdrobené tofu, lahůdkové droždí a citronovou šťávu a vařte do změknutí
  4. polévku rozmixujte a dochuťte solí, trochou agáve sirupu, popřípadě další citronovou šťávou
  5. podávejte s oříšky semínky a bylinkami,  zakápnuté smetanou, jogurtem, či olivovým olejem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *