Celerové ravioly s tofu-oříškovým tvarohem a pestem z medvědího česneku

Tohle krásný jídlo je inspirovaný skvělým předkrmem, který jsem měla nedávno v restauraci Etnosvět v Praze a potěší především milovníky celeru. Já s takovým jedním bydlím a tak vím, že mu v Etnosvětu taky moc chutnalo, ale byl smutný, že ty celerové ravioly jsou málo celerové . Tady totiž mluvíme o člověku, který chroupe celý řapíkatý celer na posezení. K svátku dostal celer v dárkové tašce. S chutí se ládoval „celerovou pochoutkou“, což je  syrový celer bulva, do kterého jsou vydloubány ďůlky a zapíchány řapíky celeru.

A tak jsem z doufám pochopitelných důvodů udělala plátky celeru trochu silnější než v originále, chvilku je povařila a pak opekla na pánvi. Jsou spojené „tvarohem“ z tofu a lískových a vlašských oříšků a nemohla jsem vynechat ani pesto z medvědího česneku, protože je přece jaro. Jídlo je stále zamýšleno jako předkrm, ale umím si představit i variaci ve formě jednohubek či salátu, odvážní mohou zkusit sorbet.


3 porce (předkrmy)
příprava 40 minut

Ingredience

  • 1/2 velké bulvy celeru
  • 1 balení (180g) uzeného tofu
  • 1 balení  (125g) silken tofu*
  • 25g lískových oříšků
  • 25g vlašských oříšků
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička agáve sirupu
  • pesto z medvědího česneku **
  • olej z vlašských ořechů (optional)
  • sůl, olej

Postup

  1. oloupaný celer nakrájejte na tenké plátky (asi 0,5cm) a pár minut povařte dokud nebude měkký. Musí stále držet tvar a nerozpadat se. Poté zchlaďte ve studené vodě.
  2. mezitím si nasucho opražte oříšky a nasekejte nadrobno (ale ne na prach)
  3. do mixéru dejte oba druhy tofu, citron, agáve, lahůdkové droždí a mixujte do hladké konzistence (podle potřeby přidejte vodu)
  4. tofu mix dochuťte solí, popř. další citronovou šťávou a vmíchejte namleté oříšky
  5. z plátků celeru vykrajujte libovolné tvary a opečte z obou stran na pánvi
  6. kousky celeru spojujte tofu tvarohem a podávejte spolu s pestem, dalšími oříšky, popř. zakápnuté olejem z vlašských ořechů

Poznámky

  • *použila jsem silken tofu, protože doma jiné nebylo, ale určitě lze nahradit obyčejným bílým tofu, jen ho bude stačit trochu míň a směs bude hustší
  • **dělala jsem předchozí den od oka, takže buď to udělejte stejně, nebo UTFG. Já dělám mix medvědího česneku, vlaškých oříšků, citronové šťávy, soli a extra virgin olivového oleje.
  • až půjdete na medvědí česnek, nezapomeňte být, jako ostatně  vždy, ohleduplní ke svému okolí
  • P.S. můj fotoaparát na to prý už kašle, takže jsem fotila mobilem.  Poznáte vůbec rozdíl? Mám se polepšit?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *